Банкеръ Daily

Пациентска асоциация твърди

60% от внасяните у нас лекарства след това се изнасят за други страни

60% от внасяните у нас лекарства след това се изнасят за други страни. Това съобщиха от асоциация „Хипофиза“.

Пациентите от асоциацията са потърпевши от незаконния реекспорт и от година и половина не успяват да намерят лекарствата си. Според техни данни, изискани от официални институции, се оказва, че две трети от фирмите, които изнасят лекарства, не уведомяват за това Изпълнителната агенция по лекарствата. 

От Националната здравноосигурителна каса определиха твърденията като "дезинформация".

"Във връзка с пресконференция на тема „Кой изнася лекарствата на българския пациент?“, състояла се днес в Българската телеграфна агенция, на която председателят на Асоциация „Хипофиза“ – г-жа Ваня Добрева, и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров, изказаха напълно неверни твърдения, че „...касата не знае за какво плаща“ и, че „...броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното – платени опаковки от здравната каса, срещу които не стоят протоколи“, информираме следното:  Във връзка с поискана информация по Закона за достъп до обществена информация от  председателя на Асоциация „Хипофиза“, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е предоставила детайлна информация по месеци на два екселски файла. Представената на медиите, присъстващи на пресконференцията, от пациентската организация таблица, представлява некоректно обобщена  справка от двата екселски файла, отразяваща сумарен сбор от несравними данни, а именно – данните от протоколите отразяват  точните индивидуални дози на всеки пациент и са съответно в конкретната лекарствена форма за този продукт - таблетки или флакони, а заплащането  се отчита на база окончателната опаковка", казват от Касата.
 
От НЗОК дават пример: В таблицата на Асоциация „Хипофиза“ е отбелязан лекарствен продукт за трансплантирани пациенти Cellcept с код  LF 120, като се сравняват 857 423 таблетки, изписани на пациенти по протоколи, със заплатени от НЗОК 6772 опаковки.
 
"Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации върху коректно предоставена подробна и достоверна информация от институцията. Остава неприятният привкус от неверни внушения, които водят до подронване на доверието на обществото в НЗОК – единствения платец на здравни услуги за здравноосигурените", се казва още в съобщенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във