Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

5G мрежите вече са в реалния свят

Тъкмо започнахме масово да използваме LTE (4G) мобилната мрежа, а вече се подготвя нейната смяна с по-ново поколение - 5G. Впрочем в случая не става въпрос само за по-големи скорости (до 100 пъти по-бърз интернет от сегашния), а за цялостна промяна в техническата характеристика на мрежата. Например LTE не бе разработена така, че да обслужва всички типове трафик, които се пренасят през мрежите днес - умните електромери и водомери, интелигентните превозни средства, добавената реалност и други обекти се нуждаят от различни спецификации. Затова мрежата от следващото поколение трябва да отговаря не тези изисквания.

Според експертите е нужно да бъдат преодолени няколко сериозни предизвикателства както от техническо, така и от политическо естество, за да може технологията да стане реалност. Честотните ресурси, заделени за 5G, ще определят колко бързо ще могат да се обменят данните. Ако се стигне до няколко гигабита в секунда, на операторите ще им е необходим много по-голям честотен ресурс от този, с който разполагат сега. Производителите на мрежово оборудване и телекомуникационните компании се надяват, че за 5G ще бъдат заделени поне 100 мегахерцови ленти от спектъра под 6GHz. Използването на толкова високочестотни диапазони обаче крие рискове - районът, който ще покрива всяка базова станция, става изключително малък и необходимостта от инвестиции сериозно расте.

Независимо от всичко вече се правят реални тестове на новото поколение мобилни връзки. Най-големият европейски доставчик на телекомуникационни услуги Deutsche Telekom изпробва свои 5G антени, което е първата употреба на технологията в реалния свят в Европа, със скорост над 2 гигабита в секунда за клиентско устройство, както и закъснение от 3 милисекунди в търговски обекти. "Това е много решителна стъпка в развитието по пътя към глобалното стартиране на 5G, което е планирано за 2020 г.одина", заяви членът на борда на директорите на Deutsche Telekom Клаудия Немат.

Четирите тестови 5G антени на компанията са произведени от китайската фирма Huawei Technologies. Според нейния главен маркетинг директор  за Западна Европа Ши Мао е много важно да се демонстрира използването на технологията, за да се оправдае инвестицията. "Всеки трябва да бъде убеден в бизнес стойността на проекта, за да е готов да инвестира в него", посочи Мао.

Шведско-финландският телекомуникационен холдинг Telia Company, съвместно с Ericsson и Intel, също тества публична 5G мрежа. Едновременно Telia започна тестовете и на 5G с промишлени цели – за управление на строителна техника. В технологията е включена 5G базова станция на  Ericsson в съчетание с платформата Intel 5G Mobile. "Ние искаме да бъдем едни от първите в развитието на 5G и вече планираме през 2018-а да пуснем такава мрежа в Стокхолм, Талин и Хелзинки", казва старши вицепрезидентът на Telia Company Габриела Стиф-Семан.

Докато в Европа все още се правят тестове, в Далечния изток са отишли много по-напред. Телекомите в Япония например са амбицирани да имат работеща мрежа от следващото пето поколение още през 2019-а, за да могат да покрият напълно Летните олимпийски игри в Токио през 2020-а. Подобни планове кроят и в Южна Корея. САЩ и Индия също залагат изключително много на 5G технологията и смятат да я въведат възможно най-скоро.

 


Поколенията при мобилните мрежи се сменят на около 10 години. Първото се появява през 1982-ра, второто е пуснато за търговски цели през 1992-ра, 3G мрежите идват през 2001-а, а 4G е стандартизирана през 2012-а. Ако следваме тази логика, би трябвало до няколко години наистина да имаме мрежи от пето поколение.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във