Банкеръ Daily

Управление и бизнес

5,6 млрд. лева за плащания към земеделците от 2020 година

Бюджетът за директни плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. няма да бъде намален, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов по време на дискусия по темата.

За 2020-2024 г. парите по първи стълб - директни плащания за България се планира да бъдат 5,6 млрд. евро при около 5,35 млрд. евро през настоящия програмен период. България ще се присъедини и към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени, е обяснил още министър Порожанов. По думите му това е нямало как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС.

Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства.

По многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., е казал земеделският министър. На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите трябва да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във