Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Във връзка с настъпилите персонални промени в Министерския съвет  заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Правителството прие Национална пътна карта, която определя графика за улесняване на високоскоростни мрежи от пето поколение (5G) и други технологии за високоскоростен интернет и иновативни услуги. Утвърден е и времеви график за преместване на телевизионните канали в друга радиочестотна лента.

 

В Гърция променят размера на имотния данък. Така и българите, които са собственици на къщи и вили в южната ни съседка, ще платят по-малко през следващата година. Намаленията на имотния данък са обвързани със стойността на жилището и района, където се намира. Ако то е в район, който не е туристически, намалението е с 50 на сто.

 

През през 2020 г. ще преброяват фермерите у нас. Целта е резултатите да се включат в определянето на селскостопанската политика на страната и на ЕС, а и за да има повече яснота кой може да получава субсидия. По време на преброяването ще се събират данни за стопанина и управителя на стопанството, информация за ползваната земя, колко животни се отглеждат, работната сила, използваното подпомагане по програмата за селските райони, сгради за животни и други.

 

Догодина започва нова процедура по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за обновяване на производството. Кандидатите ще си разделят 150 млн. лв. евросредства, обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. Три години и половина след началото на програмата са обявените 10 процедури за конкурентен подбор, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия.

 

Производството на електроенергия през изминалите единадесет месеца се е повишило с 1.74 на сто спрямо същия период на миналата година. Това показват последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Потреблението в страната обаче е спаднало с 3.79 пункта. То пък е компенсирано от по-висок експорт - с 40.89% повече.

 

Европейската комисия ще възстанови общо 444 млн. евро на европейските земеделски производители, от които 9.58 млн. евро ще са за българските фермери. Средствата са заделени от директните плащания и с тях бе създаден тазгодишният специален резерв за реакции при кризи в селското стопанство. В случай че не се наложи използването им, парите се възстановяват на отделните държави, а те ще могат да ги предоставят на фермерите, считано от 1 декември.

 

Общо 24 проекта за внедряване на иновации за 5.4 млн. лв. стартират по последната сесия на Националния иновационен фонд. За последните осем сесии са инвестирани над 48 млн. лв. в общо 455 иновативни проекти, значителна част  от които не просто са реализирани, но и надградени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във