Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Живеещите в четирите най-големи града у нас са осъдили общините за 1.7 млн. лв. в последните пет години заради инциденти, причинени от лоша инфраструктура. Най-много пари са изплатили София и Пловдив. Столичната община е дала над 955 хил. лв. обезщетения по спечелени дела от граждани. Хазната на Пловдив е олекнала с 497 424 лева.

 

До 3.3 млн. евро могат да получат българските общини, които  кандидатстват в конкурса по инициативата на Европейската комисия WiFi4EU за висококачествен интернет в центровете на обществения живот. Бюджетът е 42 млн. евро, като за всяка държава може да бъдат заделени до 8% от общите средства.

 

България е в "червената зона" на имотните сделки. Страната ни излезе от топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, заемайки 12-о място в Глобалния индекс на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank. В индекса са включени 57 държави и територии. Цените на жилищата у нас в периода април-юни са нараснали с 8.2% на годишна база и с 3.6% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

 

Все още 23 администрации не са изпълнили правителственото решение да прекратят използването на хартиени документи и да преминат изцяло на електронен оборот на документите. Крайният срок за това бе 1 ноември. Тези ведомства все още нямат връзка към Системата за електронен обмен на съобщения, която изгради и поддържа Държавната агенция за електронно управление. Прекратяването на използването на хартиени документи между чиновниците е част от изграждането на е-правителство и трябва да спести на бюджета разходите за поне 100 тона хартия на година.

 

Очаква се изкупната кампания за тютюна да започне през втората половина на ноември. Разрешение за това от МЗХГ са получили 31 фирми, но традиционно договори с тютюнопроизводителите сключват 10-12 фирми. Наблюденията в тютюнопроизводителните райони показват, че произведеният тютюн ще бъде 10-12 хиляди тона.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във