Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В новия брой №37 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Лихвите по кредитите няма да нарастват

Септември е първият месец, през който ще проличи  дали промяната в банковите методики за формиране на лихвените проценти ще се отрази драматично на цената на кредитите. Ще припомним, че от 1 юли 2018-а българските банки бяха принудени радикално да променят начина, по който изчисляват лихвените равнища по договорите си за левови кредити  - както за фирмите, така и за гражданите. Причината за това бе, че повечето банки у нас използваха при формирането на лихвите по левовите си заеми индекса СОФИБОР. Промени в законодателството дават възможност банката да го замени с друг, без за това да се изисква изрично съгласие на кредитополучателя. В случая е важно при промяната новата лихва по кредита да не е по-висока от старата. Тук трябва да се отчита  следният  важен детайл. Прочетете повече във вестник БАНКЕРЪ.

Шестдесет лева такса за 10 евро превод!

Таксите за банков превод в евро в ЕС - от и за България, трябва да поевтинеят драстично, обяви българският  евродепутат  от ГЕРБ - ЕНП Ева Майдел специално за "БАНКЕРЪ". В момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС. Действително, най-големите банки у нас взимат около 30-40 лв. за изходящи трансгранични преводи в евро в рамките на Европейското икономическо пространство, при това на малки суми. Докато в  същото време, според Майдел, белгийските банки прилагат  такса за обслужване от 3-5 евро на месец и не изискват никакви други  плащания  за преводи от клиентите си. А у нас отделно  се събира и такса за входящ превод за суми над 100 евро, която е към 6-7 евро. Защо е така вижте в новия брой на БАНКЕРЪ.

Нови мъки за спасяване на държавната енергетика

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е пред финансов колапс и уверено върви по пътя на големия си събрат - НЕК. Централата работи все по-трудно и с все по-голяма загуба заради необходимостта от закупуването на квоти вредни емисии. А те значително поскъпнаха в последните месеци.
Поскъпването на квотите за мръсен въздух през последните месеци и оттам силното влошаване на финансовото състояние на централата накараха министерството да сформира работна група, която да търси решение на проблема и да набележи мерки за стабилизиране на компанията. Въпросните мерките трябва скоростно да бъдат приети, като се очаква първите от тях да се приложат още в края на този месец. Повече по темата в БАНКЕРЪ.

Големите играчи напират за газовата връзка с Гърция

Някои от най-големите строителни фирми у нас се наредиха на опашката за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Става дума за "Джи Пи груп" АД, "Главболгарстрой" ЕАД и "Трейс Груп Холд" АД, които в последните години системно печелят държавни и общински обществени поръчки. Иначе през седмицата българо-гръцката проектна компания ICGB отвори заявленията за участие в търга за строителството на интерконектора и се оказа, че общо 11 фирми и консорциуми изразяват желание да се ангажират с тези дейности, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. 

Апетитната поръчка за газовата връзка нямаше как да не привлече водещите български играчи. Прави впечатление, че всички те са предпочели да се включат съвместно с доказани чуждестранни компании. Подробности във в.БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във