Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Правителството одобри Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Досега длъжността се изпълняваше от Петър Славчев Горновски, който  не може  да изпълнява задълженията си поради здравословни причини. До момента Войнов бе заместник-председател на ДАМТН.

 

С 57% повече ток от ВЕЦ-ове са ползвали домакинствата и бизнесът от началото на годината до момента в сравнение със същия период на миналата година. Причината е в дъждовните пролет и лято и в препълнените язовири. Заради по-хладното лято и по-малкото ползване на климатици потреблението на електроенергия е спаднало с 5.12 процента. При износа обаче има ръст от около една трета.

 

Плащанията на държавата и общините към фирмите отнема повече време, отколкото уреждането на финансовите отношения между предприятията. Според отчета на Министерстовото на финансите държавата има просрочия към граждани и фирми в размер на 327 млн. лева.

 

Нова система за електронен обмен на информация за пристанищата, наречена PCS, ще бъде изградена от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Тя ще информира портовете за всеки пристигащ за обработка кораб още при отплаването му от последното пристанище при тях. Така ще се съкрати времето за обработка на плавателния съд и на товара и ще намали административната тежест и хартиения документооборот.

 

Πpeз пъpвoтo дeceтилeтиe oт влизaнeтo нa Бългapия в Eвpoпeйcĸия cъюз бългapcĸитe eмигpaнти ca изпpaтили 17.261 млpд. лв. в poдинaтa cи, като пpeз гoдинитe изпpaтeнитe cyми ce yвeличaвaт. Tpaдициoннo нaй-гoлeми са пpeвeдeните oт cтpaнитe, в ĸoитo имa мнoгoбpoйни бългapcĸи oбщнocти  ĸaтo Иcпaния, Гepмaния  и CAЩ. Πpeз 2018-a тeндeнциятa ce зaпaзва.

 

Срокът за проверка на сигнали за нарушения при усвояване на европари да бъде свит от три месеца на 45 дни, предвиждат промени в наредба, публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се намаленият срок да важи и за двустранни трансгранични проекти.

 

Най-ниската такса за издаване на риболовен билет в България - седмичната, скача от 2 на 5 лева. Мотивът е, че цената на риболовния билет не е вдигана от 2010 г. и натрупаната инфлация вече не позволява на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да покрива разходите си за издаване на този и други видове документи. Месечният риболовен билет вече ще струва 10 лв., половингодишният - 18, а годишният - 30 лева.

 

България предоставя 539 060 лв. по линия на официалната помощ за развитие към международни организации. Най-големи суми са отпуснати на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и на Европейския фонд за демокрация. От началото на годината България е предоставила официална помощ за развитие в общ размер на 4.1 млн. лева.

 

В момента 98% от жилищата в страната са частни, увеличава се обаче броят на необитаваните - общо 1.2 млн., което е около 30% от всички жилища у нас. В същото време 40% от населението живее в пренаселени домове.

 

България ще изплати общо 59 340 лв. обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека по делата срещу България, постановени в периода 1 февруари - 19 юли.

 

София е на 94-о място в класацията на градовете, които са готови за бъдещето. Индексът Smart Cities 2017 подрежда 100-те най-умни града, оценявани по степента на внедряване на технологии за интелегентно управление. Сред тях са системи, следящи замърсяването, трафика, употребата на енергия и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във