Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Със 108 лв. се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Най-много от властта взема президентът - две депутатски заплати. Премиерът и председателят на парламента получават с 50% повече от депутатите, което се равнява на 5143.5 лева.

 

Линията на бедност у нас през 2019-а ще е 348 лв., реши правителството. Сумата е с 27 лв. по-висока в сравнение с размера й през тази година.

 

През юли годишната инфлация в страната е достигнала петгодишен връх - 3.5 процента. Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013-а, когато нивото на инфлацията беше 3.6 на сто. 

 

От октомври се очаква цената на природния газ да нарасне с над 14%, показва прогнозата на държавния доставчик "Булгаргаз".  Синьото гориво вече поскъпна от юли с близо 11 на сто. По правило при корекция в цената с повече от 5% това се отразява и на тарифите на парното и топлата вода.

 

Общо 153 млн. лв. дължат електроцентралите на "Мини Марица-изток". Най-много са вземанията от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Те са близо 132 млн. лв., от които 42 млн. са просрочени. От ръководството на въгледобивното дружество призоваха за държавна стратегия, която да гарантира бъдещето на отрасъла и на комплекса.

 

Икономиката на България забавя темпа си на растеж през второто тримесечие на годината до 3.4 на сто. Това е най-слабото ускорение от същия период на 2015-а. Основен двигател продължава да е потреблението, следвано от инвестиции, докато нетният принос на експорта отново е отрицателен. Забавянето е в унисон с данните за европейската икономика, чийто ръст се свива до 2.2% на годишна база

 

Всяка година холандската компания TomTom NV, която произвежда продукти за трафик, навигация и картиране, прави класация на градовете в Европа, където има най-големи задръствания. За 2018-а първото място е за Букурещ. Жителите на румънската столица прекарват 57 минути на ден в задръствания, или 218 часа в годината.

 

През второто тримесечие на 2018-а броят на безработните е 182 200, което е намаление с 0.8 процентни пункта. Продължително без работа (от една или повече години) са 106 300 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във