Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Цените на най-масово употребяваните горива - бензин А-95 и обикновен дизел, продължават да растат и в много места на страната вече са над 2.30 лв. за литър с тенденция да достигнат 2.40 лева. По-висококачествените се търгуват в повечето големи вериги на цени, надхвърлящи 2.50 и достигащи до 2.75 лв. за литър. Най-скъпи са горивата в бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско.

 

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Лилия Иванова за заместник-министър на икономиката. Тя е магистър по право и досегашен началник на политическия кабинет на икономическия министър Емил Караниколов. Иванова ще има координиращи функции, свързани с новия  Закон за административното регулиране на икономическите дейности и измененията в Закона за водите.

 

Всеки български гражданин, притежаващ СИМ-карта на български мобилен оператор, получава от 7 август при влизане на територията на чужда държава кратко текстово съобщение с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), на която може да потърси помощ в случай на извънредна ситуация.

 

Агенцията по безопасност на храните вдигна забраната за организиране и провеждане на пазари и изложения за птици на територията на страната. Мярката бе наложена на 17 април поради влошената обстановка с разпространението на птичи грип в Североизточна България.

 

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие на 2018-а е 573, а новопостроените жилища в тях са 2285. Спрямо второто тримесечие на 2017-а сградите са с 11 по-малко, или с 1.9%, а жилищата в тях намаляват с 290, или с 11.3 на сто. 

 

Правителството одобри проектозакона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, с който ще бъде въведена европейската Директива 2017/1564 . Крайният срок за това е 11 октомври 2018-а. С промените се откриват нови възможности за свободно използване на писмени произведения от незрящи лица или лица с физически увреждания.

 

Президентът Румен Радев награди посланика на Украйна у нас Микола Балтаджи с орден "Мадарски конник" първа степен за заслугите му за укрепване и развитие на двустранните отношения

Facebook logo
Бъдете с нас и във