Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

От началото на годината до края на май българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас 506.9 млн. евро, което е с 6.8 млн. евро повече от същия период за миналата година. Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до най-големите инвеститори в страната. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции за периода януари - май са в размер на 120.5 млн. евро. Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция.

 

Одобрени са 111.3 млн. лв. допълнителни трансфери за реализиране на значими общински проекти през тази година и за ремонт и довършителни дейности на православни храмове във Варна и Русе. София ще получи пари за разширението на метрото, а Пловдив - за културни обекти. 

 

НСИ продължава да не публикува данни за българския добив на природен газ. Последната информация е от октомври 2017-а, когато в страната са добити нищожните 3 млн. куб. метра. След това тази информация се превърна в конфиденциална. През май в страната са доставени 207 млн. куб. м от суровината, основно по договора на "Булгаргаз" с "Газпром Експорт". Спрямо април има повишение от 3 на сто, а на годишна база вносът на природен газ намалява с 5.9 на сто.

 

Бизнес климатът в промишлеността се е влошил през юли. Отчитат се и по-неблагоприятните очаквания на предприемачите за износа и производствената активност през следващите три месеца

 

Над 3.6 млн. чужденци са посетили България за първите шест месеца на 2018-а, което означава ръст от 8.9% спрямо същия период на миналата година. Най-много посещения са направили гражданите на Румъния, Гърция и Турция.

 

.Правителството прие законодателната и оперативната си програма до края на годината. Предвижда се да бъдат разгледани общо 26 законопроекта, като три от тях са предложения за нови закони, за които ще бъде извършена цялостна предварителна оценка на въздействието. В оперативната програма са включени 32 проекта на нормативни актове от компетентността на Министерския съвет.

 

С приетите на първо четене от парламента изменения в Закона за опазване на околната среда се урежда възможността за обединена процедура при инвестиционно предложение, подлежащо на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във