Банкеръ Daily

Сделката за ЧЕЗ:

Уравнение с много неизвестни

Гинка Върбакова
S 250 c5b36284 2e5f 4733 8973 c18e9f94f628

Бурни седмици предстоят за "ЧЕЗ Груп" и "Инерком" на Гинка Върбакова, след като Комисията за защита на конкуренцията блокира продажбата на бизнеса на чешката група в България. Преди дни започна да тече двуседмичният срок, в който пазарджишката бизнесдама трябва да реши дали ще обжалва становището на антимонополистите. Ако тя предприеме подобен ход, всичко ще бъде оставено в ръцете на Върховния административен съд. Но ако не обжалва мотивите на комисията, това ще означава край на сделката.

Тишината от Прага изглежда логична. Макар чешката държава да притежава 67% от ЧЕЗ, акциите се търгуват на борсата. И всякакви коментари или спекулации биха могли да се отразят на стойността им. Официалното становище на чешкото дружество е, че е необходимо да проучат решението на КЗК, за да видят какво следва оттук нататък. В чешката преса обаче се появиха неофициални становища за усещане от страна на мениджмънта, че решението на нашия регулатор имало политически подтекст. 

Естествено, сегашната ситуация не е по вкуса на чехите. За никого не е тайна, че те искаха бързо да се изнесат от България с възможно най-пълни джобове. Това обаче едва ли ще се случи (поне що се отнася до бързината), ако предварителното споразумение с Върбакова пропадне. "Инерком" пък може да "изгори" с 5 млн. евро, платени авансово по предварителния договор. 

Впрочем едно от големите неизвестни в "уравнението ЧЕЗ" продължава да е откъде Гинка Върбакова ще събере 360 млн. евро, за да плати за активите. В Прага писаха за някакъв руско-грузински бизнесмен, за лихтенщайнски офшорни дружества, за интерес от страна на български банки... За последно пък сътрудниците на "Инерком" говореха за банков кредит от международна финансова институция... Така или иначе, въпросът ще намери своя отговор през септември, ако дотогава сагата не приключи и на Върбакова в крайна сметка й се наложи да плати цялата сума. 

При толкова въпросителни през последната седмица дебатът у нас бе сведен до самото решение на КЗК и мотивите към него. Впечатление прави обаче, че позициите на правните експерти и политиците ярко контрастираха. Първите разсипаха от критики антимонополистите, докато някои от вторите им ръкопляскаха.

От Института за пазарна икономика например смятат, че решението съдържа откровени противоречия и неточности. И е изтъкано от технически грешки, довели до неверни изчисления и твърдения за монопол. "Комисията не прави разлика между мерни единици и твърди, че размерът на регулирания пазар през 2017 г. е 13 865 МВтч, докато правилно е отчела, че размерът на свободния пазар през същата година е 17 155 342 МВтч. Именно на базата на това грешно изчисление КЗК изкарва монополист на пазара дружество с 0.01% дял от общото производство на електроенергия за страната", обясниха от института. 

Отделно, в решението на антимонополния орган са публикувани становищата на Енергийния системен оператор, както и на три конкурентни фирми, които - на базата на реалните цифри и коректни изчисления, категорично заявяват, че сделката между ЧЕЗ и "Инерком" няма да създаде условия за концентрация на пазара. Въпреки техните становища обаче КЗК излиза с обратното решение. И юристите са почти единодушни, че то ще падне при обжалване пред Върховния административен съд. 

Управляващите от ГЕРБ на свой ред бяха лаконични. "Има компетентен орган. Това е КЗК. Цялото производство е разписано в закон. Ние сме правова държава. Всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност", отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова. 

БСП пък аплодира антимонополистите. "Поздравяваме КЗК. Решението доказва, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултати", изтъкнаха социалистите.

От "Обединени патриоти" също показаха задоволство. Според тях КЗК доказала, че в България има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката. 

Не всички политически формации обаче бяха на същото мнение. Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев определи решението на Комисията за защита на конкуренцията като чисто политическо: "Поредната демонстрация, че властта може всичко, а независими регулатори у нас няма. Казусът "Гинка Върбакова" възникна поради погнусата, с която големите инвеститори заобикалят България. Начинът, по който властта го разреши - чрез политическо, противоправно решение на КЗК, което само затвърждава страховете им."

Не останаха встрани от темата и някои икономисти. Владимир Каролев например е на мнение, че сегашната ситуация води до невъзможност на която и да е българска енергийна компания да участва в подобни сделки. Наред с това Каролев предупреди, че ако КЗК не поправи грешките при изчисленията си, страната ни я очакват "тежки арбитражни плащания". "Всъщност - посочи той - ЧЕЗ ще изкарат много повече пари, защото те рано или късно ще успеят да продадат активите си в България, но междувременно ще изкарат и поне 250 млн. евро след спечелени международни арбитражи."

След като на 19 юли по обед КЗК публикува решението си, с което забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България" ЕАД върху активите на ЧЕЗ, у нас новината бързо намери отклик сред инвеститорите. Две от дружествата на чехите - "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД, са публични и техните акции се търгуват на Българската фондова борса. На същия 19 юли - след сделка с две акции, книжата на "ЧЕЗ Електро България" изгубиха 11.21% от стойността си и затвориха борсовия ден при 19 000 лв. за един брой.  В следващите дни не се изтъргува нито една акция на дружеството, което снабдява с електроенергия над два милиона крайни потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България. 

Книжата на "ЧЕЗ Разпределение България" загубиха 9.68% от стойността си на 19 юли, като последната сделка за борсовия ден бе при цена от 224 лв. и изтъргувани 428 акции. Сделки с тези книжа имаше и в следващите дни. Котировките лъкатушеха леко нагоре-надолу, като затвориха на 25 юли при 230 лв. за брой. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във