Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хора, пътища и дупки

Трети пореден месец годишната инфлация в страната се ускорява, достигайки до 3.2% през юни спрямо година по-рано. Тя е най-високата от началото на 2017-а насам. Основната причина са транспортните разходи на населението, които се повишиха най-вече заради горивата.

 

Износът на български стоки и услуги за държавите от ЕС отбелязва ръст от 13.8% за времето от януари до април в сравнение със същия период на 2016-а. Той се дължи най-вече на селското стопанство и хранителната промишленост.
 

Установената тенденция за намаляване на регистрираната безработица е продължила и през юни, като е била 5.7 на сто. Регистрираните в бюрата по труда в края на този месец са общо 188 576 души. Заявените работни места пък са 17 339, като повечето от тях са в частния сектор.

 

Подписан е договорът за изграждане и внедряване на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Тя ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. Фирмата изпълнител е "ТехноЛогика" ЕАД, а общата стойност на контракта - 1.125 млн. лв. с ДДС.

 

Общо 2.18 млн. лв. на 1041 работници от 172 фалирали фирми е изплатил Фондът за гарантирани вземания само за първите шест месеца на тази година. Бюджетът му е 257 млн. лева.

 

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през юни се засилват, достигайки рекордно ниво за този месец от 1 569 000 броя. В България са били регистрирани 3586 нови леки коли, което представлява ръст от 11.9% в сравнение със същия месец на 2017-а. Продажбите у нас от началото на годината се оценяват на 18 082 единици, което е с 22.6% повече на годишна база.
 

Typция пoдгoтвя изгpaжданетo нa виcoĸocĸopocтнa жп линия oт Истанбyл дo гpaницaтa c нашата страна. Тя ще е дълга 230 ĸм и щe cтигa дo ГKΠΠ Kaпъĸyлe. Влаковете ще се движат със скорост 160 км/час. Cтpoитeлcтвoто  щe бъдe финaнcиранo отчасти c eвopпeйcĸи cредствa, a тpъжнaтa пpoцeдyрa e нaсрoчeнa зa cептемвpи.

 

В близките 20 години ще изчезнат професии като фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и други. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева от Русенския университет "Ангел Кънчев".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във