Банкеръ Daily

Управление и бизнес

GDPR ще изяде "бисквитките"

Вече имаме и изготвен законопроект, който съвсем скоро ще бъде съгласуван между институциите и съответно пуснат за обществено обсъждане от всички заинтересовани страни, включително и от бизнеса. Отделно, Комисията за защита на личните данни прави форуми с бизнеса, които допълнително разясняват някои моменти от промените. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в интервю за в. "БАНКЕРЪ". 

Караджов коментира какви са предизвикателствата пред страната ни преди въвеждането европейския регламент за защита на данните - GDPR през 2018 година.

Според него обучението на лицата по защита на личните данни би следвало да бъде приоритет за държавата в по-висока степен, тъй като "това е сериозен проблем, пред който администраторите, включително и държавните структури".

Венцислав Караджов обясни, че рекламата не влиза в никакъв случай в рамките на новата регулация. "Говорим за обработване на лични данни. Тоест онлайн компания се опитва чрез "бисквитки" да профилира определено лице - какви навици има, какви сайтове използва, кога се включва в мрежата, какво чете. И съответно на базата на това профилиране му предлага услуги, които по принцип би имал интерес да използва", уточни той.

По думите му не би следвало да има загуби за бизнеса.

"Регламентът е приет на 27 април 2016 година. Компаниите в този сектор би следвало да са достатъчно подготвени и вече да са предприели необходимото по отношение на софтуера си. Когато използват "бисквитки" за следене, те вече ще трябва да уведомяват физическото лице, използващо техния сайт. Освен това те трябва да уведомяват какви са функциите на тези "бисквитки", т.е. какво събират като информация за физическото лице", каза още председателят на Комисията за защита на личните данни. 

"Компаниите ще трябва да заложат функции в софтуера, така че личните данни да се използват само за конкретни цели и в минимални обеми", допълни Венцислав Караджов.

Цялото интервю четете в последния брой на "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във