Банкеръ Daily

Управление и бизнес

500 млн. лв. повече за здраве през 2019 г.

Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха анекс към Националния рамков договор. За 2019 г. бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с около 5%, а пациентите ще имат право на повече направления, както за изследвания, така и за прегледи при специалисти. Планираното увеличение е около 10%.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че мерките, които са заложени в Анекса, са свързани с подобряване на контрола в системата. “Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 г., които отново ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят ефективността на разходването на средствата“, допълни министърът на здравеопазването.

 „Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева.

В анекса към Националния рамков договор е предвиден задължителен видеоконтрол в инвазивните кардиологии. Всеки ден ще се следи и колко са приетите пациенти и свободните легла в болниците. Също така се предвижда изследванията на пациенти, изпратени за прием в болница с направления от личния лекар, да се правят в лечебното заведение.

Бележките за извършени имунизации и профилактични прегледи на деца, които издават личните лекари, ще отпаднат от пакета дейности, който заплаща здравната каса. Предвижда се медицинското за работа и свидетелството за брак, които също издават личните лекари да станат платени. Дали промените ще бъдат одобрени ще стане ясно след подписването на анекса към Националния рамков договор, което се очаква в края на тази или началото на следващата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във