Банкеръ Daily

Свят

Зукърбърг: Фейсбук няма да трие постове, отричащи Холокоста

Социалната мрежа Фейсбук няма да изтрива потребителски съобщения, съдържащи изявления, които отричат Холокоста. Това заяви основателят й Марк Зукърбърг в интервю за онлайн сайта "Рикоуд".

"Аз съм евреин и знам, че има категория хора, които отричат Холокоста. Намирам това за дълбоко оскърбително, но в крайна сметка не считам, че нашата платформа е длъжна да се меси в това. По-скоро мисля, че има неща, които някои хора тълкуват неправилно", каза Зукърбърг. Според него има теми и неща, по които "различните хора грешат", и модераторска намеса ще има само в случай че някой реши да оскърби и обиди друг.

"Нашата цел в борбата с фалшивите новини не е да забраним на някого да каже нещо невярно, а да спрем разпространението на фалшиви новини и подвеждаща информация да се разпространяват сред нашите услуги. Ако нещо се разпространява и то бъде определено като фалшиво от проверяващите фактите, ще загуби голяма част от дистрибуцията си в нюзфийда. Разбира се, ако публикация прекрачва границите и призовава към насилие или омраза срещу определена група, тази публикация ще бъде премахната. Това са доста трудни за решаване проблеми, но смятам, че най-добрият начин да се борим с лошата реч е чрез добра реч", казва Зукърбърг.

Думите на Зукърбърг предизвикаха критики от организации в САЩ, като "Антиклеветническата лига" излезе със заявление, че Фейсбук има "моралното и етическото задължение" да не позволява на разпространяването на мнения, че Холокостът не се е случвал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във