Банкеръ Daily

Свят

Зеехофер се надява на близко споразумение с Гърция и Италия за мигрантите

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер се надява тази седмица да бъде постигнато споразумение в преговорите с Гърция и Италия, за да приемат обратно мигранти, регистрирани на тяхна земя преди да отидат в Германия, предаде Франс прес.

Зеехофер, който е представител на Християнсоциалния съюз - най-дясната формация в управляващата коалиция, в началото на юли постигна съгласие с канцлерката Ангела Меркел мигрантите, регистрирани в други страни в ЕС, да бъдат връщани или в тези страни, или в Австрия. Но това предполага сключване на двустранни споразумения с европейските страни партньори, отбелязва АФП.

Зеехофер каза, че се надява в следващите дни да се изясни дали е възможно сключване на такива двустранни споразумения.

"Преговорите протичат в добър климат. Но в крайна сметка може би ще трябват разговори между правителствените лидери поради сложността на проблема", каза вътрешният министър по обществената телевизия А Ер Де.

Гърция намекна, че може би ще се съгласи да приема някои мигранти. Но италианският вътрешен министър Матео Салвини от крайнодясната партия Лига заяви, че преди каквото и да било споразумение за мигрантите трябва да бъде засилен контролът по външните граници на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във