Банкеръ Weekly

Свят

Започна унищожаването на сирийските химически оръжия

Процесът на унищожаването на сирийския химически арсенал вече започна. Първата партида от сирийски химически оръжия беше натоварена при пълна безопасност на датски товарен кораб в северното сирийско пристанище Латакия. Много международни усилия са необходими за извеждането от Сирия на опасните материали - химическите прекурсори, използвани за производството на зарин и на иприт и малки количества от произведения вече иприт, попадащи в така наречената първа приоритетна категория на сирийските химически запаси.

Първият етап е безопасното опаковане на химическите вещества, което се извършва на 12 обекта в Сирия. Два от тях са насред бойното поле. После опакованите вещества трябва да се доставят до пристанището. За тази част от операцията отговорност носи сирийската армия. Камионите с пратките се охраняват по пътя от бронирана техника, предоставена от Русия. Сирийските химически оръжия се товарят на два товарни кораба, осигурени от Дания и Норвегия, които доставят и военноморски съдове, необходими за ескорта на товарните кораби, извън сирийските териториални води.

Допълнителнителните мерки за сигурност на пристанището в Латакия се гарантират от руските сили, докато САЩ доставят оборудването за товарене и за ликвидирането на евентуално замърсяване от опасните вещества. Китай доставя линейките, а Финландия - екип за бързо реагиране в случай на възникнали инциденти.

Датският товарен кораб, който ще превозва първата партида химически оръжия, се премести сега в международни води, за да изчака още пратки да пристигнат на пристанището в Латакия. Когато бъде напълно натоварен, той ще се отправи към неназовано засега пристанище в Италия, защитаван от флотилия от плавателни съдове от Дания, Норвегия, Русия и Китай.

Когато флотилията пристигне в пристанището в Италия, от товарния кораб химикалите, попадащи в така наречената приоритетна първа категорията, ще бъдат прехвърлени на борда на американския кораб Кейп Рей.

Около 150 тона от химикалите, попадащи във втора категория - токсични материали, които не се различават от промишлени химически агенти - пък ще бъдат транспортирани до Великобритания с помощта на британските кралски военноморски сили и унищожени там от търговска компания. Форин офис съобщи, че тази част от операцията ще струва най-малко 1 милион британски лири. Дългият 197 метра 22 000-тонен кораб Кейп Рей ще отнесе химическите вещества от приоритетната първа категория в международни води в Средиземно море, където американски военнослужещи ще ги унищожат в специални пунктове във вътрешните товарни палуби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във