Банкеръ Weekly

Свят

Започна международната конференция за Сирия

В швейцарския град Монтрьо започна международната конференция за Сирия, предадоха световните агенции.

Форумът бе открит от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. На срещата участват министри на външните работи на 40 страни, сред които Русия и САЩ, представители на сирийското правителство и на сирийската опозиция.

Пред делегатите Бан Ки-мун изрази надежда, че конференцията ще постави началото на мирен процес в Сирия.

Той благодари на участниците, че са приели поканата му за конференцията.

След конференцията, в петък в Двореца на народите в Женева се предвижда да започнат преговори между делегацията на сирийската опозиция и на сирийското правителство.

Броени дни преди началото на конференцията покана за участие, отправена към Иран от Бан Ки-мун, едва не провали събитието. Иран е регионален съюзник на Сирия, но заради поканата към него сирийската опозиция заяви, че може да не участва в конференцията, малко след като беше приела дългоочакваното решение да се включи във форума.

Вашингтон, Лондон и Париж настояваха Иран да подкрепи идеята за мирен преход в Сирия, заложена в приетия на първата женевска конференция, състояла се през юни 2012 г., план от 6 точки за разрешаване на сирийската криза. Иран обаче заяви, че ще участва в „Женева-2” без предварителни условия и това накара Бан Ки-мун да оттегли поканата с аргумента, че Иран не споделя принципите за уреждане на конфликта, записани в комюникето от първия женевски форум. Техеран изрази разочарование от оттеглянето на поканата, а Москва нарече случилото се грешка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във