Банкеръ Daily

Свят

За да запазят цените, САЩ пускат 11 милиона барела петрол на пазара

Съединените щати се готвят да извадят за продажба 11 милиона барела петрол от стратегическите резерви на страната, за да не допусне ново поскъпване на суровината на световните пазари, съобщи "Ройтерс".

Това означава, че американският петрол ще излезе на пазара след влизането в сила на санкциите срещу Иран и ще се стреми да преодолее евентуалното намаляване на износа на иронски петрол. До ноември, администрацията на Доналд Тръмп си е поставила за цел да свали и цените на бензина в САЩ, главно заради изборите за представители в конгреса, които ще са през ноември. Затова едва ли тази интервенция ще е единствена, предполагат експерти. Според тях, САЩ могат да деблокират до 30 милиона барела и ако това стане-ще имаме най-крупната разпродажба на стратегически резерви в историята на държавата.

Производството на суров петрол в САЩ през 2018 г. ще расте с по-бавен темп, отколкото се предполагаше преди. Това става ясно от месечния доклад на правителството, публикуван в началото на август. От него се вижда, че добивът на нефт в САЩ се е покачил значително, задвижван основно от шистовата индустрия. Сега обаче, заради падането на борсовите цени, производството може да се забави. 

Добивът се очаква да нарасне с 1.31 млн. барела дневно до 10.68 млн. барела през 2018 г., което е по-малко от предишната прогноза за растеж от 1.44 млн. барела до 10.79 млн. барела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във