Банкеръ Daily

Свят

Възмущение на Острова от закана, че Брексит "ще им е за урок"

Дейвид Дейвис

Изявление на Мишел Барние, че не иска да наказва Великобритания за напускането на ЕС, но Брексит ще бъде показателен урок за британците, породи открито възмущение в Обединеното кралство, съобщи БНР. Британският министър за Брексит Дейвид Дейвис изтъкна, че Лондон не може да бъде принуден да плати сметката по развода, докато не е сигурен, че исканата сума отговаря на реалностите. 

Главният преговарящ от ЕС за Брексит Мишел Барние заяви, че вижда в преговорите възможност "да даде урок на британците и всички останали какво означава да напуснеш ЕС". Той допълни, че никога не би прибягнал до изнудване, но гледа на своята работа като образователен урок към Великобритания за цената, която трябва да плати за напускане на клуба. 

Британците отвърнаха на коментарите му с обвинения, че ЕС не иска да говори за бъдещето. Министърът за Брексит Дейвид Дейвис отбеляза, че "го побиват тръпки" от тези думи на Барние, но Великобритания няма да позволи да бъде тласкана към сделка за сметката по развода. 

По-рано министърът на международна търговия Лиъм Фокс каза, че страната му няма да бъде принудена да сключи сделка за парите, за да могат да започнат преговори по търговията. 

В интервю вчера по телевизията на Би Би Си Дейвид Дейвис отрече съобщението на вестник "Сънди таймс", че Тереза Мей тайно се е съгласила да плати 50 милиарда паунда именно в името на започване на детайлни търговски преговори. Освен това Дейвис заяви, че са пълни глупости твърденията на Европейската комисия, че не е постигнат напредък след трите кръга на преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във