Банкеръ Daily

Свят

Върховният съд на Великобритания отряза Тереза Мей за "Брексит"

Върховният съд на Великобритания реши, че британското правителство не може да стартира чл. 50 от Лисабонския договор за излизане на Великобритания от Европейския съюз без одобрение от парламента.

Решението е прието с мнозинство от 8 на 3 гласа.

Премиерът Тереза Мей може да представи до края на тази седмица законопроекта, с който ще бъде задействана процедурата по член 50, съобщи междувременно "Индипендънт".

Електронното издание се позовава на правителствени източници, според които дългоочакваният документ вероятно ще бъде завършен броени дни след днешното решение на Върховния съд по въпроса за процедурата на "развода" с ЕС.

Според данните, получени от "Индипендънт", в момента съществували четири варианта на законопроекта. Кой от тях ще бъде представен, зависело от това как ще бъде формулирано решението на Върховния съд. Министрите искали съвсем кратък и ясен текст на документа, състоящ се само от няколко изречения, който да дава малко възможности на опонентите да го атакуват и да предлагат промени в него. Това обаче, от друга страна, може за доведе до други "съдебни спорове" и до необходимост от "доработване на законодателството" по редица въпроси, отбелязва вестникът.

Британският премиер Тереза Мей обяви, че иска да започне преговорите за Брекзит най-късно през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във