Банкеръ Daily

Свят

Вучич поискал съвет от Путин как да се оправи с Косово

Сръбският президент Александър Вучич поиска вчера мнението и съвета на руския президент Владимир Путин как да се противопостави на насилието и агресията на Прищина, "тъй като е напълно ясно, че за едностранно обявената си независимост и произтичащите от нея действия албанците имат широка подкрепа от много западни страни", съобщи кабинетът на Вучич, цитиран от днешния сръбски печат.

Руският президент заяви на Вучич, че Русия решително осъжда "провокацията, предприета на 26 март от прищинските власти в Косовска Митровица", където бе арестуван директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич.

Путин отбеляза, че подобни действия са нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово, която трябва да бъде основата за уреждане на косовския проблем.

Путин повтори, че Сърбия е ключов партньор на Русия на Балканите и в Европа, че ще я подкрепя в борбата й за запазване на независимостта и териториалната й цялост.

"Включване на Русия в конфликта между Сърбия и Косово може да усложни усилията под егидата на ЕС да се намери мирно решение и да сложи край на обявените от двете страни цели за членство" в съюза, коментира Асошиейтед прес, цитирана от вестник "Политика". Белград и Прищина трябва да нормализират отношенията си, за да могат да се присъединят към ЕС. Макар Сърбия официално да иска членство в ЕС, в последно време развива близки политически и военни отношения с Русия, посочва агенцията.

Не се съобщава дал ли е Путин някакъв конкретен съвет на Вучич, но в телевизионно интервю след това, цитирано от печата, Вучич каза, че Сърбия може да разчита на "най-голямата и най-значителна помощ от Руската федерация".

Вучич заяви, че е обмислял и варианта да използва армията и полицията заради събитията в Косово на 26 март, но е избрал търпението и запазването на мира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във