Банкеръ Daily

Свят

Волфганг Шойбле подкрепя Фридрих Мерц за поста на Меркел

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле - един от най-опитните политици в Християндемократическия съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, подкрепя десния кандидат за нейния пост като лидер на партията Фридрих Мерц, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Подкрепата на Шойбле, който беше финансови министър, би дала силен тласък на кандидатурата на ориентирания към бизнеса Мерц.

Следващият лидер на ХДС ще бъде във водеща позиция да наследи Меркел като канцлер, макар тя да казва, че иска да остане на поста още три години, след като се оттегли като председател на партията.

Евентуална победа на Мерц на изборите за партийно ръководство през декември би била знак за завой към подкрепящия ниски данъци, благосклонен към бизнеса десен консерватизъм, който Меркел изтласка на заден план през 13-те си години като канцлер.

Шойбле, подобно на Мерц, някога беше сочен като бъдещ лидер и канцлер, но Меркел надхитри първо единия, а после другия.

Социологическите данни предполагат, че бизнесменът Мерц, който заема множество неизпълнителни постове в корпоративни управителни съвети, се ползва с по-голяма подкрепа от генералния секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, смятана за приемник на центристкия курс на Меркел.

Според "Шпигел" Шойбле призовал Мерц да се включи в надпреварата за лидерския пост на партията, след като канцлерката обяви решението си да се оттегли след слабите резултати на провинциални избори.

Мерц е автор на идеята за германска "водеща култура", с която призовава мюсюлманските имигранти да усвоят и приемат германските ценности и традиции.

Той беше депутат в германския парламент от 1994 до 2009 г., а две години беше лидер на парламентарната група на консервативния блок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във