Банкеръ Weekly

Свят

Водещи компании подкрепиха Камерън

Всяка подкрепа е добре дошла за водача на консерваторите

След като британският премиер Дейвид Камерън се срещна с кралица Елизабет Втора, за да поиска одобрението й за разпускането на парламента, стартът на предизборната кампания във Великобритания бе даден. Смятани за едни от най-непредсказуемите за последните години, изборите трябва да дадат отговор на въпроса: доколко страната ще получи стабилно управление и каква роля ще изиграят малките партии при съставянето на бъдещото правителство.

На изборите през 2010-а нито Консервативната, нито Лейбъристката партия успяха да си осигурят мнозинство в Камарата на общините, а и в момента нищо не дава основания да предполагаме, че след вота на 7 май картината ще е по-различна. Очертава се сложна мозайка от парламентарно представени сили, сред които изпъкват шотландските и уелските националисти, Зелената партия и на първо място антиевропейските националисти - Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фараж. ЮКИП, която иска да спре имиграцията и да изтегли Великобритания от Европейския съюз, печели все по-голяма подкрепа сред гласоподавателите като алтернатива на традиционните политически формации.

Темите за Европа и имиграцията играят много важна роля и в кампаниите на консерваторите и лейбъристите, но те съсредоточиха главните си послания към избирателите върху икономиката. Камерън вече предупреди, че една победа на лейбъристите ще означава високи данъци и дори ще постави под въпрос възстановяването на страната от рецесията. От своя страна лидерът на най-голямата опозиционна партия - Ед Милибанд, се опита да успокои бизнеса, че лейбъристите няма да увеличават налозите и бюрокрацията.

На този фон дойде новината, че повече от сто водещи бизнесмени на Острова, някои от които досега са поддържали лейбъристите, заявяват подкрепата си за Консервативната партия. В писмо, публикувано във в. "Дейли телеграф", ръководителите на 103 британски компании, в които работят общо около половин милион души, обявяват, че приветстват политиката на консерваторите за подкрепа на инвестициите и създаване на работни места, благодарение на която "Великобритания остава отворена за бизнеса". Като най-важно решение на управляващата партия предприемачите посочват обещанието й да не повишава корпоративния данък.

"Смятаме, че една промяна на курса ще създаде риск за работните места и ще навреди на икономиката. Репутацията на Великобритания ще бъде увредена, а растежът на икономиката ще бъде застрашен", се казва в писмото, под което са сложили подписите си ръководителите на веригите магазини за облекло Ted Baker и Primark, на супермаркетите Iceland, на веригата Costa Coffee, на магазините за обувки LK Bennett, както и шефът на British Petroleum Боб Дъдли. Според британските медии най-малко петима от подписалите се бизнесмени по-рано са подкрепяли лейбъристите. Сред тях например е шефът на мултинационалната верига за електронно оборудване Dixons Carphone сър Чарлз Дънстоун.

"Днешното писмо в "Дейли телеграф" показва, че създателите на работни места поддържат дългосрочния ни икономически план. Данъчната политика на лейбъристите ще предизвика съкращаването на работни места", отбеляза премиерът Камерън в микроблога си в "Туитър".

Естествено, от партията на Милибанд се опитаха да омаловажат публикацията. Представител на нейното ръководство изтъкна, че не е изненадан от това, че фигури от бизнеса искат по-ниски данъци, и добави: "В нашата страна има пет милиона компании. Хората, подписали обръщението, представят най-много 0.002% от тях."

След като кампанията започна, лейбъристите обещаха да намалят корпоративния данък за дребния бизнес, но да отменят данъчните облекчения за едрия. При това положение едва ли трябва да са изненадани, ако не успеят да привлекат на своя страна ръководителите на големи компании, смятат медиите на Острова. Интересно ще е оттук нататък дали и как ще се отразят отношенията с бизнеса върху разликата от 4%, с която според последните проучвания консерваторите водят пред лейбъристите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във