Банкеръ Daily

Свят

Влязоха в сила американските мита върху китайски вносни стоки

Американските мита от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила, след като изтече днес крайният срок. Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори., предаде Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес.

На 30 май от аминистрацията на президента Доналд Тръмп обявиха, че ще придвижат напред предложенията за налагане на 25% мито за внос на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара. Освен това, САЩ ще наложи и нови лимити, засягащи китайските инвестиции в американски технологични компании. Решението идва, след като представители на властта се опитаха първоначално да демонстрират, че опасения от евентуална търговска война не трябва да има.

Тръмп обясни, че предприема „множество стъпки” с цел защита на местната технология и интелектуална собственост от определените като „дискриминационни и обременяващи бизнес практики на Китай”. Този ход идва след доклада от месец март на Търговското представителство на САЩ, който е на база 7-месечно разследване на китайски практики за трансфер на интелектуална собственост, става ясно от изявлението на Белия дом.

Китай реагира незабавно като обяви, че ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във