Банкеръ Daily

Свят

Великобритания затяга мерките за киберотбрана

Великобритания ще похарчи 1.9 млрд. паунда (равняващи се на 5.3 млрд. лева), за да се противопостави на употребата от "Ислямска държава" на интернет за планиране, пропаганда и кибератаки. Това ще обяви британският министър на финансите Джордж Озбърн в реч по-късно днес според източници на Blооmbеrg. Ще бъде създадена "кибер сила" в това число и Институт за кодиране.

"Вярно е, че избираме да инвестираме в киберотбраната си дори във време, в което трябва да съкращаваме други бюджети", се казва в речта на Озбърн. В допълнение на това се очаква министърът да предупреди и че страната трябва да е подготвена за "хибридни конфликти", които се случват в интернет и на земята.

Предстоящото обявление от страна на Озбърн ще е само ден след изявлението на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, който обеща да назначи 1900 нови шпиони. Освен това Великобритания ще удвои разходите и за сигурност на въздухоплаването.

До момента е известно, че седем министерства и девет малки правителствени агенции са се съгласили да намалят бюджетите си с 21% през следващите четири години. В допълнение на това припомняме, че миналата седмица Озбърн обяви, че четири други министерства са приели съкращения от около 30%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във