Банкеръ Daily

Свят

Великобритания очаква пристигането на Тръмп

Балон, изобразяващ Тръмп, ще полети над Лондон.

Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британската премиерка Тереза Мей и външният й министър се готвят нервно за всякакви потенциални недоразумения, гафове и обиди: президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига във Великобритания, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Мей е заложила значителен политически капитал на поддържането на близки отношения с често капризния американски президент, което означава, че тя и новият й външен министър Джереми Хънт ще се молят той да продължи да следва досегашната линия. Преди посещението на Тръмп Мей подчерта силата и значението на трансатлантическите връзки, избягвайки да споменава самия президент, припомня британското издание. Тя добави, че "очаква с нетърпение важните разговори тази седмица".

Официално Тръмп пристига във Великобритания на работно посещение, след като плановете за държавна визита бяха отложени за неопределено време поради опасения от протести. Мей и министрите от нейното правителство обаче все още се надяват да поласкаят президента на САЩ с разкош и кралско достойнство, подчертава в. "Гардиън", посочвайки, че дори менюто е съобразено с неговите вкусове, а плановете за посещението целят да го задържат далеч от очакваните масови протести, които вече започнаха в Шотландия.

Лондонската полиция съобщи, че се подготвя за сложна операция по гарантиране на реда и сигурността, която включва защитата на президента по време на посещението му. "Очакваме хора да се съберат в столицата за демонстрации както за, така и против президента", добавят силите на реда, отбелязвайки, че въпреки мерките за сигурност трябва да се намери баланс с правото на свобода на словото.

В организираната операция участват множество агенции за сигурност и е събран опитен команден екип. Стойността й ще бъде значителна, съобщи полицията.

Очаква се Тръмп да пристигне във Великобритания днес следобед и първо да се срещне с посланика на САЩ Уди Джонсън. 

След това той ще вечеря с британската премиерка Тереза Мей в двореца Бленъм, в близост до Оксфорд. 

В петък Тръмп ще посети обект, свързан с отбраната на Великобритания заедно с Мей, след което двамата ще посетят Чекърс, извънградската резиденция на премиерката край Лондон, където ще се състоят двустранни преговори.

След това Тръмп ще посети кралския дворец Уиндзор, за да се срещне с кралица Елизабет Втора. Късно вечерта в петък и в събота той ще посети Шотландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във