Банкеръ Daily

Свят

Великобритания може и да не плати сметката за Брексит

Великобритания може и да не плати на ЕС вече договорените 40 милиарда паунда, пише "Дейли експрес", позовавайки се на министъра за Брексит Дейвид Дейвис.

Дейвис казва, че Обединеното кралство няма да плати, ако не постигне изгодна сделка по въпросите на търговията и припомня, че главният преговорящ от страна на ЕС Мишел Барние е заявил, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Министърът обаче подчертава, че що се отнася до икономическото сътрудничество, взаимодействието в областта на безопасността и отбраната, може да се смята, че вече има сделка.

Според британския финансов министър Филип Хамънд бъдещето търговско споразумение трябва да включва в себе си и финансовия сектор.

Преди седмица Брюксел и Лондон обявиха, че е постигнато съгласие преходният период за напускане на ЕС да бъде 21 месеца. Остават обаче редица неуредени въпроси, преди всичко за границата с Ирландия.

Официалните преговори по Брексит започнаха на 19 юни 2017, една година след референдума във Великобритания, и ще продължат до ноември 2018-а.

Брексит ще започне на 29 март 2019 и трябва да приключи до 31 декември 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във