Банкеръ Daily

Свят

Великобритания иска зона за свободна търговия с ЕС

Великобритания ще продължи подготовката към сценария за Брекзит без сключване на сделка с Евросъюза за по-нататъшно сътрудничество и се обявява за създаване на зона за свободна търговия. Това се казва в съобщение на британското правителството.

„Ние сме все така твърдо убедени, че в интерес на двете страни е да се постигне споразумение за установяване на добри и стабилни отношения в бъдеще. Но ние също стигнахме до извода, че трябва да продължим подготовката към редица потенциални сценарии, включително възможността (за излизане от ЕС) без сделка", каза премиерът Тереза Мей. 

"Кабинетът договори общата ни позиция за бъдещето на преговорите ни с ЕС. Предложението ни е за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС с набор от общи правила за промишлените стоки и селскостопанската продукция", се казва в изявление на Мей след изнесено заседание на кабинета в Чекърс на 70 км северозападно от Лондон.

През седмицата Мей изложи условията на митнически план, който ще позволи на държавата свободно да налага мита върху вносни стоки след Брекзит Според новия "улеснен митнически ред" Великобритания ще използва технология, която ще установява предварително дали внасяните в страната стоки в крайна сметка са за Обединеното кралство или за ЕС. Следователно ще се установява какви мита трябва да бъдат платени.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във