Банкеръ Daily

Свят

Великобритания би гласувала против Брексит, ако има нов референдум

Британските гласоподаватели вече са много по-скептични относно Брексит и навярно биха гласували против излизането от Европейския съюз, ако правителството направи нов референдум. Това показват резултатите от най-новото проучване на нагласите, цитирано от "Блумбърг". 

Причина за промяната в позициите на повечето британци е нарастващият страх, че излизането от ЕС ще навреди на икономиката, установи водещият изследователски център NatCen.

"59% от анкетираните казват, че биха гласували за оставане, ако има нов референдум, докато 41 на сто посочват, че отново биха гласували за напускане. Това е най-голямата подкрепа за оставането на Великобритания в ЕС, измервана досега", гласи докладът. 

Изследването е базирано на анкета сред 2048 британци. "Блумбърг" отбелязва, че новите резултатите ще бъдат аргумент в течащата кампания за нов референдум във Великобритания, преди развода й с ЕС. 

Премиерът Тереза Мей обеща, че няма да свиква ново национално допитване, но основната опозиция - Лейбъристката партия, настоява за нов референдум, след като са ясни резултатите от преговорите между Великобритания и ЕС. Във вторник британският търговски синдикат, който финансира левицата, се обяви за нов референдум, на който да се гласува за или против финалната сделка за Брексит. 

Както Великобритания, така и ЕС искат да финализират условията по развода до ноември, за да се даде време за обсъждания в британския и европейския парламент.

Официално Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във