Банкеръ Daily

Свят

Вече ще граничим с Република Северна Македония

Днес на официална церемония бе подписан договорът за новото име на Македония на брега на Преспанското езеро. Премиерите на двете държави - Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и двамата външни министри - Никола Димитров и Никос Кодзияс, бяха посрещати с аплодислемнти. Вече ще граничим с Република Северна Македония, а пътят на страната към евроатлантическо бъдеще е открит. 

Македонската делегация пристигна по вода с лодка, а премиерът Заев сподели в социалната мрежа снимка, подписана с текст, че заедно с Никола Димитров и военният министър Радмила Шекеринска тръгват към своето европейско бъдеще. На място са и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, съобщи Нова телевизия. 

Мерките за сигурност в района са засилени - няколко КПП-та и много полиция ще се опитат да предотвратят евентуално напрежение в днешния ден.

Постигнатото споразумение не беше прието еднозначно. И гръцкият, и македонският премиер бяха атакувани от опоненти в своите държави и обвинявани в предателство. През последните дни и в Скопие, и в Атина имаше протести срещу договора. Протести се очакват и днес - в Битоля и в Преспа.  А гръцката църква обяви, че камбаните в Преспа ще бият с траурен звън. 

"Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Zoran Zaev, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес. Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре", написа премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във