Банкеръ Daily

Свят

Варуфакис: Гърция ще плати на МВФ навреме

Лагард и Варуфакис на срещата във Вашингтон

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обеща, че страната му ще изплати дълговете си към своите кредитори, съобщиха световните агенции.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза след среща с Варуфакис във Вашингтон, че приветства потвърждението на Атина за извършване на плащане по дълга до крайния срок по-късно тази седмица.

"Варуфакис и аз обменихме мнения за текущите събития и се съгласихме, че ефективното сътрудничество е в наш интерес. Ние отбелязахме, че запазването на несигурността не е в интерес на Гърция, и аз приветствам потвърждението на министъра, че на 9 април във фонда ще бъде внесено плащане по дълга", каза Лагард.

Варуфакис заяви, че правителството също така планира да извърши дълбоки реформи и да се опита да повиши ефикасността на преговорите с кредиторите. Гърция възнамерява "безкрайно да изпълнява всички задължения към своите кредитори", допълни финансовият министър.

Европейският съюз и МВФ замразиха спасителната помощ за Гърция, докато предвожданото от левицата правителство не постигне споразумение за пакет от реформи.

Гърция трябва да плати в четвъртък на МВФ 450 млн. евро от своите задължения и имаше опасения, че Атина може да не внесе дължимото плащане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във