Банкеръ Weekly

Свят

В Египет одобриха новата конституция

В Египет приключи гласуването на референдума по новата конституция на страната. Според предварителните резултати проектът получава подкрепа от над 90% от гласувалите, предаде АП, като се позова на представител на властите.

Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, този резултат е въз основа на повече от половината от подадените бюлетини. Резултатите все пак са неофициални.

Очакваше се на този референдум новата конституция да бъде одобрена лесно.

Срещу основния закон почти нямаше кампания след предприетите от правителството сурови мерки срещу ислямисткото движение на сваления президент Мохамед Морси – "Мюсюлмански братя".

Гласуването продължи два дни – на 14 и 15 януари, и бе съпроводено от сблъсъци, провокирани от поддръжници на "Мюсюлмански братя".

Представителят на египетските власти, цитиран от АП, отказа да посочи данни за избирателната активност. Избирателната активност бе очаквана с по-голям интерес, тъй като референдумът бе своеобразен тест за подкрепата на преходните власти след свалянето на Морси. Движението на Морси "Мюсюлмански братя" призова за бойкот на допитването.

Ако влезе в сила, новата конституция на Египет ще ограничи действието на ислямския закон (шариат), ще повиши защитата на правата на гражданите и ще разшири влиянието на армията върху политиката .

Преамбюлът на конституцията прогласява, че Египет ще бъде демократична и модерна държава с гражданско правителство. Думата "граждански" на арабски означава нерелигиозен и невоенен. В предишната конституция се казваше, че правителството на Египет е "светско".

Потвърждението, че египетското законодателство е основано на "принципите" на ислямския закон, което присъства във всички египетски конституции от 70-те години насам, е запазено. Новият конституционен текст обаче премахва дефиницията на "принципите", която би могла да доведе до по-стриктно прилагане на шариата и отменя ролята на основната ислямска институция на страната "Ал Азхар" при надзора над законодателството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във