Банкеръ Daily

Свят

Управляващата коалиция в Украйна се разпадна

Групата на партия "Народен фронт" във Върховната рада напуска управляващата коалиция. Това обяви на пленарно заседание на украинския парламент председателят на групата, включваща 80 депутати - Максим Бурбак.  Парламентът сега има един месец да сформира нова коалиция или президентът може да разпусне Върховната Рада и новоизбраният президент Владимир Зеленски може да свика предсрочни избори.

"Коалицията изпълни задачите си. Това е вече история. Трябва да се формира нова коалиция с нов дневен ред, точно затова заявяваме, че напускаме мнозинството. "Народен фронт" приканва партиите незабавно да започнат консултации за подготовка на ново коалиционно споразумение с нов план за действия", каза Бурбак и подчерта, че "фронтоваците" са взели решението си с оглед "новите обстоятелства" в Украйна, "изискващи максимално да се консолидират държавните сили в парламента".

През миналия месец Зеленски победи Порошенко на балотажa, но новата му партия няма представители в парламента. Вероятно предсрочни парламентарни избори ще са в изгода за Зеленски, чиято популярност е висока и проучванията показват, че партията му е на път да спечели изборите, но няма да успее да събере мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във