Банкеръ Daily

Свят

Уелс и Шотландия са против стратегията на Мей за "Брексит"

Уелс и Шотландия официално ще се противопоставят на плановете на Тереза Мей за "Брексит". Официални лица от двете страни смятат, че британският премиер рискува конституционна криза, ако не промени своята стратегия за преговорите. Това може да стане незабавно след планираното за днес гласуване в Камарата на общините на Закона за отмяна на европейското законодателство.

Според "Индипендънт", цитиран от БНР, правителствата на Уелс и Шотландия официално ще внесат документи, потвърждаващи техните намерения - да оттеглят одобрението им за подхода на Тереза Мей.

Министри от Консервативната партия пък са признали пред изданието, че да се продължава по пътя на "Брексит" без одобрението на Уелс и Шотландия, ще забави и дори може да спре процеса, а политици извън Англия са предупредили, че това ще разкъса Великобритания по шевовете. 

Правителствата на Уелс и Шотландия твърдят, че ключовият за Тереза Мей закон за отмяна на европейското законодателство дава на Лондон правомощия за контрол на възлови политически сфери и дава на министрите от Консервативната партия неприемливо силна власт да се месят в останалите закони. 

Очаква се депутатите да одобрят днес закона в Камарата на общините, но Тереза Мей я застрашава бунт на по-късен етап, защото дори някои от консерваторите искат промени на същите клаузи, от които недоволстват лидерите в Кардиф и Единбург. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във