Банкеръ Daily

Свят

Туск на спешна обиколка, за да спре "Брексит"

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск анулира всичките си ангажименти, планирани за следващите дни, за да разговаря с няколко европейски лидери как да се избегне излизане на Великобритания от ЕС.

Той описа процеса като все още много крехък, но изрази надежда, че ще има финално решение идната седмица на Европейския съвет, предвиден да се състои в Брюксел на 18 и 19 февруари.

Срещите на Туск ще включват разговори с френския президент Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел.

Очаква се Туск да се срещне още с белгийския премиер Шарл Мишел и с премиера на Гърция Алексис Ципрас, с чешкия премиер Бохуслав Соботка, който председателства групата на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша), както и с румънския премиер Дачиан Чолош.

Същевременно днес ново допитване до общественото мнение на института Ай Си Ем показа, че делът на британците, подкрепящи оставането на страната в ЕС, е 41%, докато тези, искащи излизането общността са 42%.

Миналата седмица сходно допитване показа, че 52% от гражданите на Обединеното кралство искат да останат в Европейския съюз, а 48%, да го напуснат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във