Банкеръ Daily

Свят

Туск и Мей: Има още много работа до търговското споразумение между Брюксел и Лондон

Британската премиерка Тереза Мей и председателят на Европейския съвет Доналд Туск констатираха, че има още работа, която трябва да бъде свършена в преговорите за условията за излизане на Великобритания от ЕС до срещата на върха на ЕС през декември, за да се премине към обсъждането на бъдещите търговски отношения, заяви говорителят на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес. 

Мей и Туск се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на ЕС по социалните проблеми, която се провежда в шведския град Гьотеборг. 

Още с пристигането си тази сутрин Мей изрази надежда за "положителен отговор" от европейците. По-късно нейната пресслужба окачестви дискусията между двамата като позитивна, като те обсъдили постигнатия досега напредък в преговорите за Брексит по такива теми като "правата на гражданите, Северна Ирландия и финансовите условия". 

След срещата Туск направи собствена преценка на състоялия се разговор. "Има добър напредък по въпроса за правата на гражданите, но се нуждаем от много повече напредък по Ирландия и по финансовите условия. За да избегнем всякакви неясноти относно работния ни график, ясно заявих на премиерката Мей, че този напредък трябва да се случи не по-късно от началото на декември", подчерта Туск, цитиран от Ройтерс.

Туск ще председателства среща на лидерите на ЕС на 14-15 декември, която може да даде зелена светлина за начало на преговорите за бъдещите търговски отношения с Лондон. Но високопоставени служители от ЕС, цитирани от Ройтерс, казват, че имат нужда от около две седмици, за да подготвят съответното решение на срещата на върха, след като Лондон изпълни техните условия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във