Банкеръ Daily

Свят

Туск: Гласуването в британският парламент ни приближава към хаотичен Брексит

Отхвърлянето от британския парламент на предложената от Тереза Мей сделка за Брексит засилва вероятността за хаотичен Брексит, заявиха Европейската комисия и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брексит , ако Великобритания внесе мотивирано искане за това, каза говорителката на ЕК Мина Андреева, цитирана от Франс прес.

Евентуално отлагане ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок за него, добави говорителката. Тя напомни, че решение по този въпрос трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС.

ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, "за да сме готови за такъв сценарий", посочва Асошиейтед прес.

Европейският преговарящ за Брексит Мишел Барние пък заяви, че Обединеното кралство трябва да намери само решение за излизане от "задънената улица на Брексит" и изключи варианта ЕС да положи още усилия, за да помогне на британците, предаде Ройтерс. Барние уточни, че ЕС е направил всичко, което е могъл, за да постигането на такова споразумение, което да бъде прието в британския парламент. Той каза, че подготовката за вариант на излизане без сделка е по-важна от когато и да е било досега.

Всякакво искане на британското правителство за отлагане на Брексит трябва да бъде подкрепено с "надеждно и убедително основание", заяви и холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

"Ако Обединеното кралство внесе разумно искане за удължаване на срока, очаквам то да бъде надеждно и убедително обосновано", написа Рюте в Туитър.

Британският парламент вероятно ще гласува утре дали Лондон да поиска отлагане на излизането от ЕС. Евентуално отлагане трябва да бъде одобрено от останалите 27 страни в съюза, напомня Ройтерс.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във