Банкеръ Daily

Свят

Турция ще брани ЕС и НАТО с руски ракети

Турция купува руските противоракетни ракетни системи С-400 не само да защити своите граници, но да гарантира сигурността на страните от ЕС и НАТО. Това заяви  турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с журналисти в Анкара.

"Вие много добре знаете, че първоначално искахме да закупим американските противовъздушни ракетни системи "Пейтриът", но Съединените щати ни предложиха неблагоприятни условия за отпускане на заем и затова подписахме споразумение с Русия за С-400," каза Омер Челик, говорител на турския президент.

Говорителят подчерта, че основната цел на покупката е Турция да бъде опазена от атаки от Сирия.Втората цел е - защита границите на ЕС и НАТО. 

Системите С-400  бъдат доставени през юли. Челик отбеляза, че Анкара е принудена да укрепи своите възможности в областта на противовъздушната отбрана, след като е станало ясно, че атаките от Сирия са планирани, а някои партньори от НАТО не могат да осигурят сигурна защита. 

Според говорителя има двойни стандарти в отношението с западните партньори. "Турция и Гърция са членки на НАТО, Гърция има С-300, скоро и ние  ще получим С-400. Защо това да е проблем за нас? Турция е суверенна държава, погрешно е да се забрани използването на руски ракети, добави Челик.

На 6 март Съединените щати заплашиха, че ако Анкара закупи руските зенитно-ракетни комплекси С-400 е възможно е САЩ да наложат й санкции.  Помощникът на говорителя на Държавния департамент Робърт Паладино обяви, че  отношението на САЩ към турско-руския договор за системите С-400 не се е променило, а инициативата на Турция да закупи тези оръжия са повод за сериозно безпокойство във Вашингтон. Паладино припомня, че САЩ са в тесни контакти с Турция по въпросите за противоракетната отбрана и са предложили на турската страна сделка за американските "Пейтриът" и други системи.

„Доставките на руските С-400 в Турция ще доведат до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за създаването на самолета от 5-о поколение F-35. Освен това под въпрос ще бъде поставена възможността за бъдещи оръжейни доставки в Турция“, допълва Паладино. Той отбелязва, че страните, разполагащи с С-400, попадат под действието на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

През декември 2017 г. президентът Реджеп Ердоган съобщи, че договорът с Русия за доставката на С-400 е подписан. По-късно ръководителят на корпорацията „Ростех“ Сергей Чемезов уточни, че става дума за доставката на 4 комплекса С-400 за общата сума около 25 млрд.долара.

С-400 „Триумф“ е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

Руският лидер Владимир Путин и Ердоган ще проведат среща на 8 април. Те ще обсъдят ситуацията в Сирия, включително плановете на САЩ за изтегляне от арабската държава, С-400, "Турски поток" и АЕЦ "Аккую". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във