Банкеръ Daily

Йоханес Хан:

Турция се отдалечава от ЕС с огромни крачки

Йоханес Хан

Европейският съюз заяви, че Турция не е постигнала напредък, а дори се движи бързо назад по пътя към членство в ЕС, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Европейската комисия обяви днес в доклад за напредъка на страните кандидатки за членство, че Турция продължава да налага ограничения на опоненти и медии, и че не е постигнат напредък в борбата с корупцията.

Брюксел призова Турция да отмени режима на извънредно положение, въведен след опита за преврат през юли 2016 г.

В доклада се посочва, че "мащабът и колективният характер, както и диспропорционалността на предприетите мерки... по време на извънредното положение, като масови уволнения, арести и задържания, продължават да предизвикват сериозни опасения".

ЕК предупреждава, че годините на напредък в изпълнение на европейските стандарти в сферата на човешките права, свободата на изразяване и върховенството на закона са изгубени и че демокрацията в Турция отслабва, докато президентските правомощия се увеличават.

Турция "продължава да се отдалечава с огромни крачки от ЕС, особено в сфери като върховенство на закона и фундаментални права", заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан на пресконференция след публикуването на доклада.

Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са в застой през последните години, напомня АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във