Банкеръ Daily

Свят

Турция подкрепи препоръките на ООН за разследване за Кашоги

Джамал Кашоги

Турция призова международната общност и институциите да настоят за прилагането на препоръките в доклада на ООН за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, извършено през октомври в Истанбул, предаде Ройтерс, цитирайки турското външно министерство.

По-рано вчера специалният докладчик на ООН за произволните и извънсъдебни екзекуции Анес Каламар заяви, че доказателствата сочат, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и високопоставени саудитски представители са отговорни за убийството на Хашоги. Докладът потвърждава разкритията на турските власти и установява, че планираното убийство на журналиста е било в нарушение на международните норми и принципи, се подчертава в публикуваното вчера изявление на външното министерство.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви вчера, че докладът съдържа фалшиви обвинения, които произтичат от предварително установени идеи и позиции на Каламар.

Смята се, че журналистът Джамал Хашоги, критик на властите в Рияд, е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти при посещение в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, припомня ДПА. Останките му все още не са намерени.

В доклада на Анес Каламар се казва, че случаят на Кашоги трябва да се разглежда в контекста на задържането и изтезанията на други журналисти и активисти през последните години. "Саудитският престолонаследник най-малкото е оправдавал подобни действия и е позволил повтарянето и ескалацията на тези престъпления", пише в доклада.

Каламар заяви, че всички експерти, към който са се обърнали съставителите на доклада, са смятали, че принц Мохамед бин Салман най-малкото е трябвало да е наясно с операцията срещу Кашоги, защото тя е изисквала значителна координация и ресурси от страна на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във