Банкеръ Daily

Свят

Турция освободи двамата гръцки войници, задържани преди 5 месеца

След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки войници се върнаха тази нощ в страната си с правителствен самолет, предаде агенция Франс прес.

Неочакваното им освобождаване намали напрежението между двете съседни страни, исторически съперници.

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос каза, че се е обадил на турския си колега да изрази задоволството си от това решение и да го покани да посети Гърция.

"Надявам се, че тяхното освобождаване ще отвори нова глава в гръцко-турските отношения. Можем да живеем мирно за доброто на двата наши народа", каза Каменос.

Войниците кацнаха в 3.30 часа тази сутрин на летището в Солун и бяха посрещнати от Каменос, началник-щаба на армията, почетна гвардия и от родителите си. Събитието бе предавано на живо от гръцката обществена телевизия ЕРТ.

Турското правосъдие ги обвини в опит за шпионаж. Случаят силно напрегна отношенията с Атина.

По време на пребиваването им в ареста Каменос каза, че те са заложници на Турция, която по този начин се стреми да постигне екстрадицията на осем избягали в Гърция турски военни, обвинени от Анкара в участие в опита за преврат през юли 2016 г.

Атина отказа да екстрадира осемте военни и посочи като основание за решението, че те няма да имат възможност за честен съдебен процес в Турция и че животът им там е застрашен.

Въпросът за двамата гръцки войници бе поставен от президента на ЕС Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на президента на Турция Ердоган по време на срещата им в България, припомня АФП.

В туит късно снощи Юнкер изрази задоволство от освобождаването на двамата гръцки военни. "Турция няма защо да се страхува от европейските си съседи. ЕС ще продължи стратегическите си отношения с Турция", като се надява да види "демократична, стабилна и просперираща страна", написа той в момент на трудни отношения между Турция и Запада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във