Банкеръ Daily

Свят

Турция и Русия създадоха общ инвестиционен фонд за 1 милиард долара

Руският фонд за преки инвестиции и Турският суверенен фонд подписаха споразумение за създаването на руско-турски инвестиционен фонд, предаде ТАСС. Документът стана факт в края на преговорите между президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва.

Фондът ще разполага с общо до 1 милиард долара. Путин и Ердоган подписаха в края  разговорите пакет от документи, сред които е и средносрочната програма за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между двете страни до 2020 година.

На срещата с турския президент Владимир Путин заяви, че очаква в най-скоро време Турция да даде на първата си АЕЦ "Аккую" статут на стратегическа инвестиция. Проведените днес преговори Путин оцени като делови и конструктивни. По думите му Русия и Турция са се върнали на пътя на партньорското взаимодействие.

Ердоган пък обяви, че Москва и Анкара са успели да преодолеят всички проблеми и да предотвратят провокационни действия във връзка с инцидента с руския самолет Су-24. Той допълни, че търговският оборот между Русия и Турция може да достигне 100 милиарда долара, в случай че Москва премахне икономическите ограничения по отношение на Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във