Банкеръ Daily

Свят

Турция демонстрира сила по границата с Иракски Кюрдистан

Седмица преди планирания референдум за независимост в автономния Иракски Кюрдистан Турция проведе военно учение на границата си с Ирак, съобщи БНР.

Около 100 бронирани машини, повечето танкове, участваха в маневрите близо до граничния пункт Хабур в провинция Шърнак. Според агенция Доган сред военната техника е имало и гаубици и ракетни установки.

Турският премиер Бинали Йълдъръм даде ясно да се разбере, че Анкара е против вота на 25 септември:

"Онези, които преследват определени мечти в Сирия и Ирак, които се опитват да основат изкуствени държави в този регион, трябва да са наясно, че всеки опит за застрашаване на националната ни сигурност - в рамките или отвъд границите ни, незабавно ще получат необходимия отговор. Всички трябва да го знаят", каза турският министър-председател.

Против референдума се обяви и Иран, който също като Турция има кюрдско малцинство. А по-рано вчера иракският премиер Хайдар ал Абади съобщи, че официално е поискал от кюрдите в Ирак да отменят референдума си. Това беше подкрепено с решение на Върховния федерален съд на Ирак.

За да се вземе решение за отлагане на референдума, са необходими международни гаранции за готовността на Багдад да води преговори за независимостта на региона, каквито не са получени, заяви от своя страна вчера кюрдският лидер Масуд Барзани на среща в Ербил с британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във