Банкеръ Daily

Свят

Туитър дава до 200 хил. долара на служителите си, за да не напускат

Туитър дава бонуси до 200 хил. долара на служителите си, за да не напуснат компанията. Това може да се разгледа както като опит да бъдат запазени талантливите служители, така и като акт на отчаяние.

В момента компанията се опитва да запази репутацията си сред инвеститорите и служителите, след като стана ясно, че акциите на Туитър са загубили две трети от стойността си в края на 2015 година. На служителите са давани парични бонуси от 50 до 200 хил. долара, за да бъдат задържани поне в следващите 6 месеца или година, съобщи "Уолстрийт Джърнал".

Тази стратегия на компанията изглежда логична, след като през януари 4-ма топ мениджъри напуснаха компанията. Напрежението нарасна и след като се оказа, че Туитър не успява да направи продукта си по-привлекателен и да генерира повече пари от реклама. Социалната платформа не успя да отбележи ръст в потреблението си за последните три месеца на миналата година. Това се случва за пръв път от 2013-а насам.

"Месечното потребление в края на 2015 г. не бе добро, но през януари видяхме, че нещата се нормализират и има тенденция за повишаване на потреблението. Важно е да бъдем дисциплинирани в подхода си", сподели основателят на Туитър Джак Дорси след завръщането си в компанията. "Инвестирането в талант и дръзкото мислене са необходимост. Трябва да се подсилим, да развием и да задържим талантливите хора. Това е ключово за бизнес успеха на Туитър", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във