Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп взриви срещата на НАТО

Напрежение между съюзници, спорове за пари и обещания за разширения - с това се открои проведената в Брюксел на 11 и 12 юли среща на върха на страните от НАТО.

Разправиите между Съединените щати и останалите държави достигнаха такъв градус, че се появи информация, че американският президент Доналд Тръмп е заплашил да извади страната си от пакта. Според източници от срещата, цитирани от ДПА, американският лидер открито заплашил съюзниците си, че ако незабавно не увеличат разходите си за отбрана до 2 на сто от своя БВП, САЩ ще предприемат едностранни действия.

Самият Тръмп опроверга плъзналите слухове, като успоредно с това обяви победа в сблъсъка за увеличаване на военните разходи.

Постигнат бе огромен напредък, невиждани суми ще бъдат вложени в отбрана. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп. "Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", отбеляза президентът.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред съюзниците, че страната й трябва да направи повече по отношение на разходите за отбрана. "Имахме много напрегната среща на върха", призна тя пред репортери и добави, че Тръмп е настоял за промяна в разпределението на тежестта в пакта, но в края всички са дали да се разбере, че имат ясен ангажимент към НАТО. Меркел изтъкна също, че Германия върви по пътя на увеличаване на военните разходи и това е в неин собствен интерес.

Още в първия ден на срещата американският президент поиска германците да изпълнят незабавно решението за двата процента от БВП. Впоследствие той постави за цел увеличаването на разходите за отбрана на 4 на сто, което бе потвърдено и от българския президент Румен Радев.

Германия е напълно под контрола на Русия и това е много лошо за НАТО, коментира Тръмп по повод на строителството на газопровода "Северен поток 2". Берлин разчита основно на вноса на руски газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода ("Северен поток 2"), обяви американският президент и на втория ден на срещата.

Междувременно НАТО покани Македония да започне преговори за присъединяване. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обясни, че съседката ни може да се присъедини към алианса, след като всички национални процедури по споразумението на новото име Северна Македония са завършени. Македония ще бъде 30-ият член на военния блок, след като миналата година към него се присъедини и Черна гора.

Алиансът потвърди готовността си да приеме и Грузия, съобщи Столтенберг. Както и че организацията държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително и с регионите Абхазия и Южна Осетия.

НАТО твърдо подкрепя и териториалната цялост на Украйна и решително осъжда анексирането на Крим, продължи Столтенберг. Продължете реформите напред, това ще ви приближи до НАТО, ще утвърди сигурността и демокрацията във вашата страна, обърна се той към украинския президент Петро Порошенко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във