Банкеръ Daily

Свят

Тръмп съветвал Мей да съди ЕС заради Брексит

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че американският президент Доналд Тръмп я посъветвал да съди Европейския съюз,  вместо да преговаря за излизането на Великобритания от блока, предаде Асошиейтед прес. 

"Той ми каза, че трябва да съдя ЕС. Не преговаряй, съди ги", разказа Мей в телевизионно предаване на Би Би Си. "Ние обаче ще преговаряме", подчерта тя.

На съвместната си пресконференция с премиера по време на посещението си във Великобритания Тръмп каза, че е дал на британския лидер съвет, който тя оценила като "твърде брутален". 

"Може би някой ден тя ще го направи. Ако британците не сключат споразумение (за излизането от ЕС), тя може да направи онова, което й препоръчах, но това не е лесна работа", добави президентът на САЩ, без да разкрие каква е била препоръката му.

В интервю за таблоида "Сън" Тръмп бе заявил, че на мястото на британския премиер би преговарял "по много различен начин". "Всъщност казах на Тереза Мей как да го направи, но тя не се съгласи", каза той. Според него Мей е поела по път, който не отговаря на вота на британците за излизане от ЕС на референдума от 2016 г.

"На тази пресконференция президентът каза още, че не бива да прекъсваме преговорите: "Не напускайте преговорите, защото тогава ще ви притиснат до стената", добави Тереза Мей пред Би Би Си. Тя отново повтори, че се стреми да договори с Брюксел възможно "най-доброто споразумение" с оглед излизането на кралството от ЕС, предвидено за 29 март 2019 година.

Правителството в Лондон представи миналата седмица Бяла книга, където излага на 98 страници плана на Великобритания за бъдещите й отношения с Европейския съюз, след като страната излезе от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във