Банкеръ Daily

Свят

Тръмп се обяви за силна и единна Европа

Джентилони и Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп, който преди време приветства решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви вчера, че би искал европейският блок да остане силен, предаде Франс прес.

"Силна Европа е много, много важна за мен като американски президент, както и за САЩ. Ние желаем това и ще й помогнем да бъде силна, а това ще е полезно за всички", заяви Тръмп на обща пресконференция в Белия дом с италианския премиер Паоло Джентилони.

Думите му контрастират с изказването му от януари, когато предупреди, че и други страни ще напуснат ЕС по примера на Великобритания.

В края на май Тръмп планира да осъществи първото си посещение в Европа след идването си в Белия дом. Очаква се той да участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 25 май, а после и на срещата на Г-7 в Таормина на остров Сицилия на 26 и 27 май.

Във връзка с посещението си в Италия, той каза, че няма търпение да се срещне с папа Франциск. Аудиенциите с папата обикновено се договарят месеци по-рано, но представители на Ватикана и Белия дом казаха, че въпреки това се опитват да организират среща между двамата.

През февруари 2016 г., когато Тръмп все още беше претендент за републиканската номинация за изборите, двамата изложиха от дистанция дълбоките си различия във вижданията си за света, припомня АФП.

Президентът заяви, че се стреми към балансирано и взаимноизгодно търговско партньорство с Италия, посочва ДПА.

При вчерашните си разговори Тръмп и Джентилони обсъдиха също предстоящата среща на Г-7, сътрудничеството между страните в борбата с тероризма, кампанията срещу "Ислямска държава", ситуацията в Либия и миграцията.

Във връзка с Иран Тръмп каза, че действията на Техеран са в разрез с духа на сключеното през 2015 г. с големите сили споразумение за иранската ядрена програма.

Тръмп отбеляза, че в Либия САЩ могат да участват единствено в ликвидирането на "Ислямска държава".


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във