Банкеръ Daily

Свят

Тръмп с оферта към Юнкер: ЕС и САЩ да свалят всички търговски бариери

Президентът Доналд Тръмп предлага САЩ и Европейския съюз да свалят всички търговски бариери помежду си. 

"САЩ и ЕС трябва да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. Това най-сетне ще може да се нарече Свободен Пазар и Свободна Търговия! Надявам се, че ще го направят, но няма", написа Тръмп в "Туитър" преди срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон. 

Преговорите се явяват ключови, тъй като Европа си поставя за цел да избегне ескалация на търговското напрежение, след като Доналд Тръмп подготвя наказателни тарифи върху вноса на автомобили и авточасти от ЕС. 

Във вторник Тръмп отново използва социалните мрежи, за да коментира преговорите: "Или всяка страна, която се отнася несправедливо към Съединените щати договаря справедлива сделка или ще бъде ударена с тарифи".

Американският президент вече обложи с допълнителни мита вноса на стомана и алуминий от ЕС. Евросъюзът отговори с мита върху американски стоки. Подготвя и своя отговор за евентуални тарифи върху вноса на автомобили от Европа. 

Освен това той води задълбочаваща се търговска война с Китай. По-рано този месец Тръмп наложи 25% тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. Подобни наказателни такси ще бъдат наложени на стоки за още 16 млрд. долара. Поднебесната империя отговори с реципрочни мита. 

Преди дни пък президентът на САЩ заплаши Пекин, че предвижда мита за още 200 млрд. долара, които следва да влязат в сила през следващия месец. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във