Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Путин е лично отговорен за намесата в изборите в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че смята руския си колега Владимир Путин лично отговорен за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Тръмп каза това в интервю за телевизия Си Би Ес.

На зададен му въпрос дали смята, че Путин носи лична отговорност за намесата, Тръмп отговори: "Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които стават в тази страна, така и той като лидер на своята страна, да, той е отговорен", каза Тръмп. 

След това водещият го попита какво именно е казал той на Путин по този повод в разговора им на 4 очи в Хелзинки. "(Аз бях) много убедителен..., че не можем да позволим (да става) нещо подобно. Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това, и то е точно така", каза президентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупредил руския лидер Владимир Путин, че Русия не трябва да се намесва в американските избори, каза на пресбрифинг снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

Сандърс отрече Тръмп да е казвал вчера в отговор на въпрос, че САЩ вече не са мишена на Русия. Според говорителката на президента с отговора си "не" той всъщност е имал предвид, че няма да отговаря на повече журналистически въпроси, а не че не е възможна руска намеса в американските избори, предаде Ройтерс. 

В отговор на въпрос по-рано вчера дали САЩ все още са мишена на Москва Тръмп поклати глава и каза: "Не".

"Президентът каза "не" в смисъл, че няма да отговаря на въпроси", обясни по-късно Сара Сандърс.

Германският министър на външните работи Хайко Маас междувременно заяви, че оттеглянето от страна на Доналд Тръмп на думите му за Русия е неубедително.

По-рано американският президент каза, че думите му за това, дали Русия се е месила в изборите в Съединените щати през 2016, не са били разбрани правилно.

Попитан в интервю, как оценява отказа на Тръмп от думите му, поставили под съмнение заключенията на американското разузнаване за руска намеса, външният министър на Германия отговори: "Очевидно това е опит да се ограничат щетите. Не изглежда особено убедително. За съжаление нападките му срещу ЕС, който Тръмп окачестви като неприятел, все още са факт. Като цяло европейската му обиколка показа, че поведението му е голямо предизвикателство за дипломацията", каза Хайко Маас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във